Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) gaat de Tweede Kamer elke week rapporteren over de problemen met de betaling van huur-, zorg- en andere toeslagen.

Hij heeft dat woensdagavond beloofd nadat hij zwaar onder vuur was komen te liggen over de betalingsachterstanden bij deze toeslagen. Volgens de oppositie staat hij daarmee feitelijk “onder curatele”.

Vorige week bleek dat tienduizenden mensen hun toeslagen nog niet hebben ontvangen. Weekers suggereerde in de media dat ze daar zelf schuldig aan zijn, omdat ze nog niet hebben voldaan aan informatieverzoeken van de fiscus. Die houden verband met het aangescherpte antifraudebeleid.

Woensdag moest Weekers voor zijn woorden excuses aanbieden. In het weekend – na de gewraakte media-uitlatingen van Weekers – bleek dat problemen bij de Belastingdienst een belangrijke oorzaak zijn van de vertragingen. Weekers zegde woensdag een onderzoek toe naar het functioneren van de dienst.

Motie van wantrouwen

Of Weekers verder in het nauw komt, was woensdagavond na de eerste termijn van het Kamerdebat nog niet duidelijk, al leek de kou een beetje uit de lucht. Mocht de hele oppositie een motie van wantrouwen indienen, dan wordt de positie van de VVD-bewindsman erg heikel.

Vorig jaar kreeg hij ook al een motie van wantrouwen aan zijn broek, toen naar aanleiding van grootscheepse fraude met de toeslagen door Bulgaarse bendes. Die werd toen nipt verworpen.

Hevig onder vuur

Weekers kwam in het debat van woensdag hevig onder vuur te liggen van de oppositiefracties. Hij had lang niet altijd een antwoord op de gedetailleerde vragen van Kamerleden als Jesse Klaver (GroenLinks), Pieter Omtzigt (CDA) en Arnold Merkies (SP). Eenmaal moest het debat worden stilgelegd zodat de staatssecretaris zijn ambtenaren kon raadplegen.

Een interventie van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer bood de bewindsman weer wat soelaas. Nijboer stelde Weekers voor de Kamer wekelijks te informeren over de betalingsproblemen met de toeslagen. Weekers zegde dit "graag" toe. Volgens Klaver komt hij daarmee "aan de ketting" te liggen.

Volgens Weekers is er geen sprake van dat hij onder curatele komt. In wekelijks inlichten van de Kamer ziet hij "geen enkel gebrek aan vertrouwen". Hij acht zich voldoende gezaghebbend om verder te functioneren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl